Organizer

Business Cafe d.o.o.
Phone
+385 91 1555 228
Email
kristina@zaokret.com
Website
https://businesscafe.info

Location

Motel Dragana, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Motel Dragana, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina

Date

22 Mar 2018

Time

19:00 - 21:00

UMJETNOST ŽENSKOG VODSTVA

Banjalučkoj javnosti će se predstaviti uspješne žene koje kroz vlastiti biznis promovišu ne samo vlastite vrijednosti, nego i vrijednosti kompletne društvene zajednice.

Snježana Koepruner je vlasnica i direktorka kompanije “GS-Tvornica mašina Travnik”, jedne od najuspješnijih poslijeratnih privatizacija u Bosni i Hercegovini.

U okviru 1. Međunarodnih dana ženskog poduzetništva u Sarajevu održan je Gala party “Lady Boss” za preduzetnicu godine u Bosni i Hercegovini izabrana je Snježana Koepruner, direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnik.

Magistrica tehničkih nauka, rođena Dalmatinka, imala je 24 godine kada je dobila diplomu inžinjera mašinstva. Najbolja radna iskustva „pekla” je u njemačkoj firmi “Global Sourcing” iz Regensburga.
Na čelo menadžmenta GS TMT-a došla je nakom smrti supruga, koji je prije nje pet godina vodio kompaniju i ostala je privržena načinu vođenja firme koji je on definisao. A osnovni postulat njegove poslovne politike bio je da svaki zaposlenik treba sa entuzijazmom i pozitivnom energijom da dolazi u firmu i doživljava je svojom. To znači da u poslovanju sve funkcioniše, od prihoda, poštovanja zahtjeva kupaca, redovnih plata i dobiti.

Dioničko društvo GS-TMT nastalo je iz radionice za remont vozila 1952. godine kao dio velikog poslovnog sistema Bratstvo – Novi Travnik ( BNT) i u tom sastavu poslovala je od 1963. do 1996. godine.

Od oktobra 2004. godine tvornica je 100% u privatnom vlasništvu. Privatizovala je i većinski dio posjeduje njemačka kompanija Global Suorcing GmbH iz Regensburga.

Od 2005.godine do danas tvornica nosi ime GS-Tvornica mašina Travnik d.d. Od privatizacije do danas uloženo je mnogo sredstava u popravke proizvodnih hala kao i u nabavku mašina.

Prihod na kraju 2013.godine iznosio je 14.009 270,00 KM sa udjelom izvoza od 87,55 % i ostvarenom dobiti od 878.846,00 KM sa povećanim brojem uposlenih na ukupno 168 aktivno zaposlenih radnika.

Kroz 12 mjeseci prihod je povećan za skoro 4 miliona KM a broj radnika za 45. Rast se nastavio i tokom narednog perioda.

U tvorničkoj hali namijenjenoj za izvođenje bravarskozavarivačkih radova i u drugoj namijenjenoj za mašinsku obradu i montažu, proivode za dugogodišnje zadovoljne kupce : GROB,  Bombardier,  EFCO, FFT, Global Sourcing Gmbh Regensburg,  Kampf,  Knorrbremse, Messer, ThyssenKrupp i mnoge druge.

Snježana kaže da je teško definisati recept za uspjeh. “Mislim da je jako važno imati: malo sreće, puno volje i puno znanja u vođenju kompanije, razumjeti ljude koje vodite i njihove probleme. I mislim da je najvažnije da radite ono što volite i to najbolje što možete. “

Kojim god poslovnim politikama se vodili, kakve god prihode u godini ostvarivali, velikim u poslu vas ne čini kapital, već način na koji se odnosite prema uposlenicima!

Na pitanje šta je za nju najveća vrijednost života kaže da bi na to nekada odgovorila sa – porodica. Ali, kako kaže, način života se mijenja i postoje druge vrijednosti koje ga mogu ispuniti i učiniti čovjeka vrijednim članom društva.

Azra Atagić Ćatović

Na tržištu Bosne i Hercegovine do 2005. godine nije postojala firma koja povezuje poslovni svijet i koja poslovne ljude informiše o događanjima bitnim za poslovanje jedne kompanije. Tu je Azra Atagić-Ćatović vidjela dobru priliku, uložila sav skromni kućni budžet i krenula. Osnovala je poslovni portal E-kapija.ba, koji je poslije preimenovan u Akta.ba i danas je to najposjećeniji poslovni portal u BiH.  2005. godine sa suprugom započinje mali biznis sa samo 2 uposlena. Vidjeli su šansu u, tada, nerazvijenom sektoru poslovanja. Danas sa 20-ak uposlenika predstavljaju najposjećeniji Poslovni portal u BiH.

Akta.ba je vodeći poslovni portal u Bosni i Hercegovini koji pruža informacije o aktuelnim privrednim i ekonomskim dešavanjima u regionu jugistočne Europe. Osim pregleda najnovijih vijesti i izvještaja iz zemlje i regiona, Akta.ba obezbjeđuje i ekonomske analize, izvještaje sa berze, najave novih investicija, pregled najnovijih tendera i pobjednika tendera, kao i najveću i najažurniju bazu privrednih i pravnih subjekata.
Od osnivanja pa do danas Poslovno-investicioni portal Akta.ba postao je neprikosnoveni informacioni motor modernog poslovanja na području Bosne i Hercegovine, ali i šireg regiona jugoistočne Evrope.

Sistem eKapija.ba predstavlja veliku pomoć za male i srednje firme, koje nemaju veliki budžet i izdvojena odjeljenja za praćenje ekonomskih kretanja i događaja u regionu i industriji u kojoj su aktivni. Informacije na portalu prilagođene su perspektivi korisnika Vaših usluga, čime se otvara mogućnost da budete na veoma lak i jednostavan način primjećeni i kontaktirani putem internet pretraživača.

Azra Atagić-Ćatović, osvojila je treće mjesto u izboru za najbolju preduzetnicu godine u BiH pod nazivom Lady Boss. Osim ovog priznanja, tu su i druge nagrade: od EBRD-a za najbolji projekat, Superbrand, Best Buy Award, WebAward.me za najbolju stranicu, QUDAL – TOP QUality medal za najkvalitetniji poslovni portal u BiH 2014/2015.

Milena Vrhovac je uspešna poslovna žena. Imala je ideju, volju i hrabrost, prije dvije decenije zakoračila u preduzetništvo, radeći na razvoju i modernizaciji drvne industrije. Danas ima 20-ak zaposlenih, a u narednom periodu planira da zaposli još ljudi. Po obrazovanju je ekonomista, tj. menadžer prodaje.

Prije 18 godina, zajedno sa suprugom, osnovala je firmu “BOR”. Počeli su od proizvodnje stolarije, a onda su godinama širili proizvodni asortiman i danas su veliki izvoznici. NA evropsko tržište izvoze 62% proizvodnje. Milenin suprug potiče iz porodice sa višegodišnjom tradicijom u preradi drveta te im je ovaj posao po prirodi svari išao od ruke.

Oslonili su se na porodičnu tradiciju i krenuli u samostalne preduzetničke vode.

Preduzeće “Bor” Gradiška jedno je od 12 privrednih društava koje je proglašeno najboljim u kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda na manifestaciji “Izbor najuspješniji u privredi Republike Srpske za 2013. godinu” koju je organizovala Privredna komora RS.

– Prepreka ima mnogo, kako na početku tako i sad, posebno ako se bavite proizvodnjom na koju se rijetko ko odlučuje. Međutim, ako imate jasnu viziju, vjerujete i volite ono što radite, nema te prepreke koju ne možete savladati – priča Milena. Privredna komora je 2011. godine Mileni Vrhovac dodijelila nagradu za promociju ženskog preduzetništva.